dijous, 7 de març del 2013

Taxes

(Traducido al castellano aquí)

Aquest governs d'avui en dia són uns grans amants de les taxes. De la de sanitat ja fa temps que se'n parla. A les escoles no hi ha taxes directament, però cada cop s'hi inverteixen menys diners i la cobertura pública en forma de beques i ajuts és més baixa. Però una taxa que no deixa de sorprendre'm és la judicial. Segurament té un impacte més baix que el copagament (o repagament) de la sanitat o les retallades en educació, però el seu transfons em descol·loca totalment.

La taxa sanitària pot servir de fre al malbaratament de recursos i fer conscient a la gent de que el sistema sanitari cal usar-lo amb responsabilitat. El problema de la taxa sanitària és que consciencia només als que tenen menys recursos, perquè, al ser lineal, el cost per una persona amb ingressos elevats és insignificant, mentre que és privatiu per una amb pocs recursos. Hi estic en contra perquè és injusta i, encara que comparteixo l'objectiu de que la gent faci un ús responsable de la sanitat, crec que la solució ha d'anar per la via educativa i no per la punitiva.

En canvi, les retallades en ensenyament ja no quadren ni en l'objectiu. Algú repetirà cursos perquè són gratuïts? Farem dinar a un nen dos cops al dia perquè està becat? Doncs, al meu entendre, a la taxa judicial li passa el mateix. Jo no crec que a ningú li agradi ficar-se en plets. És una cosa que no es fa per gust. Així doncs, no es tracta d'evitar el malbaratament de recursos, sinó de fer desistir a la gent d'usar una de les estructures fonamentals de la nostra societat, que ens ha de protegir contra els abusos i les injustícies.

Cada cop més, el que ha de ser públic es converteix en privat i, per tant, en rendible. Quina serà la següent taxa? Posar una denúncia a la policia? Cridar als bombers per a que vinguin a apagar un incendi? Si posem les quotes prou altes, les capes més desafavorides de la societat deixaran de molestar, perquè se les podrà robar i no tindran recursos per denunciar-ho, o se'ls cremarà la casa i no podran demanar que els vinguin a apagar el foc.

Ben mirat les taxes que sí que serien útils són la legislativa i l'executiva: que ens fessin pagar per a que el parlament fes lleis i el govern les executés. Així, només hauríem de deixar de pagar aquestes taxes per a que es quedessin sense feina i ens deixessin en pau d'una vegada per totes.

Per cert, i la taxa monàrquica? Si no pagues no tens rei... Seria total!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada